Chyba każdy z nas zna smak kruchych rogalików z ciepła marmoladą! Dzisiaj przypominamy sobie przepis na te smaczne wypieki!
składniki:
- 50 g drożdży
- 120 g margaryny
- 3 jaja ( 2 do ciasta, 1 do smarowania)
- ½ kg mąki
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- marmolada
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać, dodać margarynę, posiekać. Dodać jajka, sól, cukier waniliowy, oraz rozpuszczone w mleku drożdże.
- Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 części. Każdą cześć rozwałkować, pociąć na trójkąty i rozłożyć marmolade.
- Następnie zawinąć w rogaliki, posmarować roztrzepanym jajkiem i ułożyć na blasze.
- Piec w 160 stopniach przez 30-40 minut.
- Gotowe rogaliki można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
ZOBACZ: Muffiny w pół godziny!