Zdrowe i bardzo proste śniadanie, w którym zakochają się dzieci. Ryż na mleku.

składniki:
- 3/4 szklanki białego ryżu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- cynamon
owoce do dekoracji, dżem
przyrządzanie:
Ryż gotujemy w mleku (ok. 1/3 szklanki zostawiamy na koniec gotowania) – do momentu, aż ryż będzie miękki, pod koniec dodając pozostałe mleko i cukier waniliowy oraz cynamon. Wybrane owoce obieramy i kroimy na kawałki. Jeśli mają pestki – usuwamy je. Umieszczamy w rondlu z odrobiną wody, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy, dodajemy cukier i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy marmoladka będzie gęsta, musimy ją lekko przestudzić i dodać do ryżu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














