Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje wiosenną sałatkę: z makaronem uszka, wędzonym pstrągiem i nowalijkami – to doskonała propozycja na rodzinne danie.
składniki:
•makaron Lubella Uszka
1 opakowanie
• filet z wędzonego pstrąga (bez ości) 4 sztuki
•rzodkiewki 1 pęczek
•liście młodego szczawiu 1 pęczek
• koperek 1 pęczek
• szczypiorek 1 pęczek
•jajka ugotowane 2 sztuki
•musztarda francuska 2 łyżki
• miód 2 łyżki
• ocet 2 łyżki
• olej rzepakowy 100 ml
•sól i pieprz do smaku
przyrządzanie:
1. Na pierwszy ogień…
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do niego odrobinę oliwy i wystudź. Jajka gotuj przez 8 minut, a potem ostudź je i obierz.
2. W międzyczasie…
W dużej misce wymieszaj musztardę z miodem, dodaj do nich ocet i oliwę (lej cienkim strumyczkiem). Następnie dopraw solą i pieprzem. Do powstałego w ten sposób sosu dodaj szczaw, kawałki pstrąga i całość delikatnie wymieszaj.
3. To już prawie meta!
Z tak przygotowanym pstrągiem wymieszaj makaron. Rzodkiewki pokrój w cieniutkie plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Udekoruj sałatkę ćwiartkami jajek, posyp plasterkami rzodkiewek i siekanymi ziołami.