Żyjesz w pośpiechu, najchętniej zabrałbyś śniadanie ze sobą na wynos, ale nie wiesz jak? Oto super propozycja zdrowego śniadania, które możesz przekąsić, gdzie tylko chcesz!
czas: 7 minut
liczba porcji: 1 osoba
składniki:
- 1 jabłko
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki wiórek kokosowych (opcjonalnie)
- spora szczypta cynamonu
- garść ulubionych orzechów
- 100 g. jogurtu naturalnego
- listki mięty do ozdoby (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Jabłko myjemy i wycinamy jego 1/4, a resztę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałeczki i blendujemy na rzadki mus.
- Mus jabłkowy łączymy z jogurtem naturalnym, cynamonem, cukrem i wiórkami kokosowymi – dokładnie mieszamy.
- Orzechy prażymy kilka minut na patelni teflonowej.
- Jabłkowy jogurt przelewamy do słoiczka/miseczki, na wierzch wysypujemy prażone orzechy i dekorujemy kawałkiem jabłka, który wcześniej wykroiliśmy. Można dodatkowo przyozdobić listkami mięty.
Zobacz też przepis na: Mus jabłkowy z cynamonem