Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Szarlotka MOCNO JABŁKOWA

Dla fanów szarlotki mamy nie lada gratkę! Jabłecznik z bardzo dużą ilością jabłek, który jest jeszcze bardziej intensywny i smakowity! Po prostu pycha!

piece-of-cake-236806_960_720

składniki:
300 g mąki pszennej 150 g masła 60 g cukru 1 żółtko 1-2 łyżki wody 2,5 kg jabłek (winnych) 70 g rodzynek 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru z wanilią około 6-8 łyżek cukru

przyrządzanie:

Najpierw powinno się mieszać mąkę, cukier i masło. Gdy utworzą masę przypominającą mokry piasek, można dodać żółtko i jeśli ciasto jest zbyt suche, odrobinę bardzo zimnej wody.
Gdy całość utworzy zwartą kulkę wyjmujemy z robota i wyrabiamy, do czasu aż stanie się plastyczne. Rozpłaszczamy lekko kulkę i wkładamy dysk owinięty folią spożywczą do lodówki na 30 minut. Gdy po wyjęciu z niej jest zbyt zimne, trzeba na chwilę odstawić, by łatwo było je wałkować.

Jabłka obierz i pokrój zmiel na mus. Wymieszaj je z cynamonem, rodzynkami, cynamonem, cukrem z wanilią i cukrem.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę. Na ciasto przełóż jabłka, i ścierając mniejszy kawałek ciasta na tarce o grubych oczkach równomiernie rozmieść kruszonkę na całej owocowej powierzchni. Włóż do piekarnika i piecz  40-50 minut.