Sezon na szparagi zbliża się wielkimi krokami, dlatego my już powoli zaczynamy zbierać najlepsze przepisy na wykorzystanie tego warzywa. Szparagi w boczku - idealne na śniadanie w towarzystwie jajka, sycącą przekąskę czy dodatek do obiadu. Wyglądają smakowicie, prawda?
składniki:
- pęczek lub dwa młodych szparagów zielonych
- tyle plasterków boczku ile jest sztuk szparagów
- sól, pierz czarny mielony
- oliwa
przyrządzanie:
- Szparagi wyjmuję z opakowania, odłamuję twardą, łykowatą część.
- Szparagi układam na blacie kuchennym lub desce do krojenia i nacieram oliwą i solę.
- Każdy szparag owijam plasetkiem boczku.
- Szparagi układam na rozgrzanym ruszcie lub w blasze do pieczenia. Staram się aby główki szparagów znalazły się z chłodniejszym miejscu poza żarem jeśli grilluję na węglu. Grilluję szparagi kilka minut, odwracam na druga stronę. Po 4-6 minutach podaję. Tak samo postępuję, gdy piekę szparagi w piekarniku.