Tom Ka Gai jest jedną z najpopularniejszych zup tajskich. Lekko pikantna, aromatyczna z nutą słodyczy. ZOBACZ nasz przepis!
składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki startego imbiru
- 4 łyżki soku rybnego
- sok z dwóch limonek
- ¼ łyżeczki mielonej papryczki chili
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- pół pokrojonej w cienkie paski cebuli dymki
- 1 łyżka posiekanej kolendry
przyrządzanie:
- Pokrój kurczaka na cienkie paski. Podgrzej oliwę i podsmaż kurczaka przez około 4 minuty.
- Mleko kokosowe z wodą doprowadź do wrzenia. Dodaj wszystkie przyprawy i sok z limonki. Dodaj kurczaka i gotuj jeszcze przez 10 minut.
- Podawaj z cebulką i kolendrą.
WIĘCEJ TAJSKICH PRZEPISÓW ZNAJDZIESZ TUTAJ