Dla smakoszy makaronów przygotowaliśmy wegetariańską zapiekankę z serkiem śmietankowym i pomidorami koktajlowymi. Sprawdź, jak zrobić takie danie!
składniki:
- 300 g makaronu kokardki
- 200 g sera żółtego
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g serka śmietankowego
- 1 łyżka sosu pomidorowego
- opakowanie pomidorów koktajlowych
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- zioła (tymianek, bazylia)
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Posiekać cebulę i zeszklić na patelni.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie i dodać do cebuli. Dodać sól, pieprz i zioła.
- Śmietankę zagotować i dodać serek śmietankowy oraz łyżkę sosu pomidorowego. Dodać do makaronu i wszystko wymieszać.
- Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokroić pomidory, ułożyć na wierzchu i posypać startym serem. Piec przez około 25 minut.
Smakowało? ZOBACZ RÓWNIEŻ: Przecier pomidorowy – jak zrobić?