Połączenie najlepszych składników - ziemniaków, czosnku, cebuli i świeżych ziół, tworzy doskonałą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje każdemu!
składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- kawałek wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany 18%
- 10 dag sera
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- świeże zioła
przyrządzanie:
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut.
- Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy boczek pokrojony w kostkę, czosnek, sól i pieprz.
- Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, na dno układamy ziemniaki pocięte w plastry, a na wierz podsmażony boczek, cebulkę i czosnek.
- Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty i polewamy zapiekankę.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Dekorujemy świeżymi ziołami.