Macie ochotę na zdrowy obiad i na przejście na lżejszą wakacyjną dietę? Quinoa z warzywami to idealne rozwiązanie.

składniki:
– 120 g quinoa mieszanej
– 2 pory
– 1 czerwona papryka
– 1 cukinia
– 1 słoik sosu pomidorowego (350 ml)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka curry
– 1/2 łyżeczki imbiru
– sól, pieprz
– 500 ml wody
przyrządzanie:
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pora pokrojonego w cienkie talarki. Dodajemy przyprawy i chwilkę jeszcze podsmażamy. Cukinię i paprykę kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do rondelka, dodajemy opłukaną quinoa, dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut (aż woda się wchłonie i pojawią się kiełki a warzywa zmiękną). Na koniec dodajemy nasz sos pomidorowy, chwilkę gotujemy i podajemy 🙂