Macie ochotę na zdrowy obiad i na przejście na lżejszą wakacyjną dietę? Quinoa z warzywami to idealne rozwiązanie.

składniki: 
– 120 g quinoa mieszanej
– 2 pory
– 1 czerwona papryka
– 1 cukinia
– 1 słoik sosu pomidorowego (350 ml)
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka curry
– 1/2 łyżeczki imbiru
– sól, pieprz
– 500 ml wody
przyrządzanie:
W rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pora pokrojonego w cienkie talarki. Dodajemy przyprawy i chwilkę jeszcze podsmażamy. Cukinię i paprykę kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do rondelka, dodajemy opłukaną quinoa, dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut (aż woda się wchłonie i pojawią się kiełki a warzywa zmiękną). Na koniec dodajemy nasz sos pomidorowy, chwilkę gotujemy i podajemy 🙂
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













