Wiosna jest już tuż za rogiem, choć pogoda za oknem nas jeszcze nie rozpieszcza. Możesz jednak rozjaśnić swoje poranki ciepłymi, zielonymi naleśnikami! Nie tylko zaskoczysz swoich najbliższych, ale też w samym cieście przemycisz zdrowe warzywa!
składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 2 duże jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki mleka
- 4 szklanki liści szpinaku
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki soli
przyrządzanie:
Umieść liście szpinaku, olej kokosowy, jaja, miód, ekstrakt waniliowy, jogurt i mleko w blenderze i wymieszaj na gładką masę.
W misce wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Obie masy dodaj do siebie i mieszaj, aż będą gładkie.
Smaż naleśniki, aż się zarumienią (około 4-5 minut).
SMACZNEGO!
Zobacz też: Pancakes z masłem orzechowym