Szpinakowy biszkopt wygląda bardzo interesująco, a dodatkowo jest zdrowy. To wszystko zawdzięczamy zielonej roślinie uprawnej, jaką jest szpinak! Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
składniki:
- 6 jajek
- duża garść świeżego szpinaku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cytryna
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
- Zaczynamy od szpinaku. Dokładnie go umyj, a następnie blanszuj na patelni z dodatkiem kilku kropli cytryny, a potem zblenduj na papkę. Odstaw.
- Cytrynę sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę.
- Skórkę z cytryny mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrem.
- Następnie dodajemy po jednym żółtku, a potem powoli dodajemy szpinak-ową papkę.
- Na końcu delikatnie mieszając, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i otartą skórką.
- Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut.