Oto samo zdrowie na waszym talerzu. Makaron z dodatkiem zielonych warzyw to prawdziwa dawka witamin i ważnych wartości odżywczych!
składniki:
- ½ brokuła
- Pęczek zielonych szparagów
- 1 mała cukinia
- 100g mrożonego zielonego groszku
- szpinak
- 250g jajecznego makaronu penne
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 80g parmezanu
- 25g + 3 łyżki masła
- 3 łyżki bulionu
- Sól
- Pieprz
- Gałka muszkatołowa
przyrządzanie:
Szparagi obrać, a brokuły podzielić na różyczki. Warzywa gotować na parze, aż zaczną mięknąć.
Cukinię dokładnie umyć, pokroić na 5cm kawałki za pomocą noża strunowego wyciąć cieniutkie plasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć cukinię do miękkości.
W tym czasie w małym rondelku zagotować wodę i gotować w niej ok. 3 minuty groszek, aż zmięknie.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Na patelni lub w rondlu roztopić łyżkę masła, dodać bulion i zagotować. Dodać wszystkie warzywa. Dodać śmietanę i przyprawy i mocno podgrzać, nie gotując.
Na talerze nakładać makaron, na to warzywa z sosem i posypywać tartym serem oraz dodać umyty szpinak.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy