Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Gorąca Czekolada Pomarańczowa

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ?  Gotowe w 15 minut.

Warstwowe tiramisu piernikowe czy mus czekoladowy z żurawiną ? Gotowe w 15 minut.

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Karp Pieczony w Maśle i Ziołach

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Tort Piernikowy z Karmelową Nutą – klasyk w nowoczesnej odsłonie

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Croissant na szybko!

Kto nie lubi croissantów? Te francuskie rogaliki weszły już na stałe do naszej kuchni. Najcudowniejsze w nich jest to, że można je jeść w rozmaitych wersjach. Na słodko, wytrwanie lub bez niczego. Nie ma żadnych ograniczeń!

background-17943_1920

Jednak niestety czasami ogranicza nas czas... wtedy na ratunek przychodzi nam gotowe ciasto francuskie. Z nim zrobimy przepyszne rogaliki w kilkanaście minut.

SMACZNEGO!

czas: Przygotowanie ok. 15 minut Pieczenie ok. 15-20 minut

składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • roztrzepane białko jajka
  • mąka na stolnicę
Przykładowe dodatki: Na słodko:
  • podprażone jabłko
  • twarożek z cukrem
  • dżem wiśniowy
  • kostki czekolady
Wytrawnie:
  • szpinak z czosnkiem i fetą
  • ser lazur z gruszką
  • ser żółty z szynką (wtedy można pokroić w dłuższe paseczki i rozłożyć na całej długości najdłuższej prostej)

przyrządzanie:

Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i potnij na trójkąty.

Jeżeli chcesz zrobić rogaliki z dodatkami to nałóż niewielką porcję nadzienia pośrodku najdłuższego boku. Następnie zwiń ciasto w rulonik- właśnie od najdłuższego boku, w stronę czubka trójkąta.

Croissant’y ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je białkiem i posyp delikatnie cukrem (jeżeli robisz wersję na słodko). Dzięki temu rogaliki będą rumiane i błyszczące.

Piecz w 200°C około 15-20 minut.

uwagi:
Należy pamiętać, aby nie wkładać za dużo farszu do rogalików. Ciasto francuskie jest dosyć cienkie i może nie wytrzymać pod ciężarem naszego nadzieniowego wyobrażenia!