Kto nie lubi croissantów? Te francuskie rogaliki weszły już na stałe do naszej kuchni. Najcudowniejsze w nich jest to, że można je jeść w rozmaitych wersjach. Na słodko, wytrwanie lub bez niczego. Nie ma żadnych ograniczeń!
Jednak niestety czasami ogranicza nas czas... wtedy na ratunek przychodzi nam gotowe ciasto francuskie. Z nim zrobimy przepyszne rogaliki w kilkanaście minut.
SMACZNEGO!
czas: Przygotowanie ok. 15 minut Pieczenie ok. 15-20 minut
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- roztrzepane białko jajka
- mąka na stolnicę
- podprażone jabłko
- twarożek z cukrem
- dżem wiśniowy
- kostki czekolady
- szpinak z czosnkiem i fetą
- ser lazur z gruszką
- ser żółty z szynką (wtedy można pokroić w dłuższe paseczki i rozłożyć na całej długości najdłuższej prostej)
przyrządzanie:
Ciasto francuskie rozłóż na stolnicy i potnij na trójkąty.
Jeżeli chcesz zrobić rogaliki z dodatkami to nałóż niewielką porcję nadzienia pośrodku najdłuższego boku. Następnie zwiń ciasto w rulonik- właśnie od najdłuższego boku, w stronę czubka trójkąta.
Croissant’y ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je białkiem i posyp delikatnie cukrem (jeżeli robisz wersję na słodko). Dzięki temu rogaliki będą rumiane i błyszczące.
Piecz w 200°C około 15-20 minut.
uwagi:
Należy pamiętać, aby nie wkładać za dużo farszu do rogalików. Ciasto francuskie jest dosyć cienkie i może nie wytrzymać pod ciężarem naszego nadzieniowego wyobrażenia!