Każdy, kto próbował zupy szczawiowej wie, że ma ona bardzo specyficzny smak. Oto najprostszy przepis na zdrową zupę z dodatkiem jajka na twardo!
składniki:
- 1 kg świeżego szczawiu (może być również szczaw ze słoika)
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu z warzyw
- 4 żółtka
- 4 jajka
- 3 łyżki masła
- 150 ml śmietany kremówki
- sól
- pieprz
- cukier
przyrządzanie:
- Szczaw dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekany czosnek i dodaj szczaw. Duś przez kilka minut.
- Bulion podgrzej, dodaj szczaw z patelni i zmiksuj.
- Następnie żółtka wymieszaj ze śmietanką i dodaj do zupy.
- Wszystko jeszcze raz zmiksuj i dopraw.
- Podawaj z jajkami na twardo.
SPRAWDŹ: Zupa kram z zielonego ogórka