O tym, że kasza jaglana jest smaczna i zdrowa nie trzeba nikogo przekonywać. Można przyrządzić z niej prawie wszystko: od przekąsek po desery. Dziś przedstawiamy przepis na placki jaglane z wędzonym łososiem. Idealnie zdrowy obiad.
składniki:
- na placki:
- - 2 jajka
- - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- - pół szklanki mąki
- - ½ łyżeczki sody
- - łyżeczka proszku do pieczenia
- - sól, pieprz
- - 50g wędzonego łososia
- na pastę twarogową:
- - 50g chudego twarogu
- - 25g jogurtu naturalnego
- - sok z ćwiartki cytryny
przyrządzanie:
1. Mieszamy składniki na placki w mikserze kuchennym lub za pomocą blendera. Dodajemy także drobno posiekanego łososia.
2. Z powstałego ciasta formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Przygotowujemy pastę jogurtowo- twarogową. Twaróg rozgniatamy i dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej pasty.
4. Możemy podawać w formie piramidek. Placuszki przekładamy pastą twarogową. Wierzch ozdabiamy warzywami lub łososiem.