Idealny przepis na sernik? Ten na bazie koziego twarogu! Wykorzystaj w przepisie sezonowe owoce i ciesz się idealnym połączeniem delikatnego, kremowego spodu, słodyczy owoców i galaretki. Zaproś kozi nabiał do swojej kuchni, to gwarancja wysokiej zawartości białka i wapnia, a przede wyjątkowego smaku.
Przepis powstał w kuchni Jakuba Kuronia!
Składniki:
800 g koziego twarogu wiejskiego
250 g koziego jogurtu naturalnego
100 g cukru
70 ml gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny
600 g drobnych owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
1 galaretka malinowa
400 ml wody
Sposób przygotowania:
Wymieszaj żelatynę w 70 ml gorącej wody do całkowitego rozpuszczenia, odstaw na bok.
Galaretkę wymieszaj w 400 ml gorącej wody do całkowitego rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia.
Twaróg wymieszaj mikserem z cukrem, jogurtem oraz rozpuszczoną w wodzie i ostudzoną żelatyną.
Masę przełóż do tortownicy, wygładź wierzch sernika.
Na górę ułóż ulubione owoce. Wierzch polej tężejącą galaretka. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny, aż masa serowa stężeje.
Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl