Lekko wilgotny, ze słodkimi dodatkami. Prosty chleb żytni z suszonymi morelami i orzechami. Spróbuj!
składniki:
ZACZYN:
- 150 g zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej
- ¾ szklanki wody
- zaczyn
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- ¾ szklanki wody
- łyżeczka soli
- Orzechy i morele według uznania
przyrządzanie:
- Mąkę przesiej z solą, dodaj zaczyn, wodę, orzechy i morele. Wymieszaj łyżką.
- Wszystko wyrób na gładkie i gęste ciasto.
- Przełóż do formy, przykryj ściereczką i odłóż do wyrośnięcia na 4 – 6 godzin.
- Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Chleb żytni z miodem i sezamem