Domowa granola to pyszny, zdrowy i pożywny sposób na śniadanie. Możesz ją dodać do jogurtu, owsianki czy kaszy jaglanej i zapewnić sobie energię na cały dzień!
składniki:
I WERSJA:
- 4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych,
- 1 szklanka lub mniej pestek ze słonecznika i dyni,
- 4 łyżki miodu,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 2 łyżki zmielonego ziarna sezamu,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1/4 szklanki wody.
- 65g płatków jęczmiennych
- 60g płatków żytnich
- 60g płatków owsianych
- 45g kaszy jaglanej
- 6g wiórków kokosowych (łyżka)
- 10g siemienia lnianego (łyżka)
- 100g miąższu jabłka
przyrządzanie:
Jak przygotować POŻYWNĄ GRANOLĘ?
- Mieszamy w misce: płatki owsiane, pestki z dyni i słonecznika oraz pokrojone orzechy.
- W blenderze dobrze miksujemy olej, wodę, sól, miód i zmielone ziarna sezamu.
- Mieszankę z blendera wrzucamy do miski z płatkami i nasionami, dokładnie wszystko mieszamy.
- Pieczemy w piekarniku w temp 150°C ok. 1 godziny albo aż do uzyskania złotego koloru.