Jabłka zapiekane z żurawiną smakują wybornie z gałką lodów. Na szybko, dla dzieci i gości.
składniki:
MASA BEZOWA
- 50 g białek jaj (2 białka jaj)
- 70 g cukru
- 30 g migdałów
- 3 słodkie jabłka
- słoiczek żurawiny
przyrządzanie:
MASA BEZOWA
Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier, nadal miksując. Do masy dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
JABŁKA
Na początek dokładnie myjemy i osuszamy owoce. Następnie nożem odcinamy górną część jabłka i łyżeczką pozbywamy się nasion z jego wnętrza. Gdy gniazdo nasienne zostanie wydrążone, bardzo delikatnie nakłuwamy owoc w połowie jego wysokości. Dzięki temu jabłko nie popęka w trakcie pieczenia. Do wnętrza wkładamy masę bezowo-migdałową i żurawinę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Jabłka należy piec 25 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
JAK PODAWAĆ
Podawać na gorąco z lodami.