Alternatywa dla kotletów schabowych, czyli kotlety z piersi kurczaka. Idealne do ziemniaków, sałatek czy frytek. Zasmakuje mięsożercom ;)

składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 jajko
- pieprz/sól do smaku
- 2 łyżeczki curry
- 3 łyżki mąki
- oliwa z oliwek do smażenia
przyrządzanie:
- Piersi z kurczaka kroimy na odpowiadające nam wielkością kotlety. Lekko je tłuczemy.
- Mięso przekładamy do miski, w której posypujemy je solą, pieprzem, jedną łyżeczką curry i zostawiamy na około 15-20 minut.
- W jednej misce przygotowujemy mąkę do której dosypujemy łyżeczkę curry i mieszamy, w drugiej roztrzepujemy lekko jajko.
- Kotlety maczamy w mące a następnie w jajku.
- Smażymy po obu stronach, aż mięso uzyska ładny złoty kolor.
- Podawać z warzywami lub z frytkami.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













