Październik to czas zbiorów. Warzywa w naszym ogródku już są dojrzałe. Pora na wykorzystanie ich w kuchni. KAPUSTA KOLEJNE WARZYWO >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Jakie działania lecznicze ma zielona herbata?
W Azji bardzo popularna jest zielona herbata. Nie tylko dzięki jej walorom smakowym, ale i zdrowotnym. Liście zielonej herbaty zawierają kofeinę, garbniki, olejki eteryczne, karoten, witaminy, mikroelementy, oraz pierwiastki śladowe jak: fluor, cynk i potas. Zielona herbata obniża ...
Jak przygotować słoiki na przetwory?
Jak prawidłowo przygotować słoiki na przetwory, aby cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami? Najlepsze są słoiki typu twist, mogą być z odzysku, albo nowe. Jeśli przetwory mają być prezentem warto zapakować je do ozdobnego słoika, dodać gumkę i odpowiednio podpisać CZYTAJ ...
Jak wybrać idealne owoce na przetwory? Nasze rady
Przygotowywanie przetworów towarzyszy nam od pokoleń. Przetwory to nie tylko możliwość zasmakowania lata zimą, ale też świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną podczas ich przygotowywania. Poniżej kilka wartościowych informacji na temat owoców na przetwory. By przetwory w doskonałym stanie ...
MARYNOWANIE warzyw, owoców- zasady
Istnieje kilka sposobów przetwarzania owców i warzyw. Oto ciekawostki na temat marynowania. To chyba najpopularniejszy sposób przygotowania przetworów. Marynujemy warzywa (przeważnie ogórki, patisony) i owoce (gruszki, śliwki, jabłka). Marynaty dość długo zachowują świeżość. Ale po otwarciu słoika należy szybko je ...
ESTRAGON- ciekawostki, zastosowanie
Nic tak nie poprawia smaku potraw jak dodatek świeżych ziół. Na przykład estragonu. W Polsce mało znany i niedoceniany. Oto kilka ciekawostek i zastosowań tej przyprawy. Z uwagi na swój pikantny smak i ostry zapach był nazywany smoczym zielem. Jest ...
TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie
Kilka ciekawostek na temat tymianku. Czy wiedzieliście, że napar z tymianku jest naturalnym lekarstwem na ból gardła? Rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z tymiankiem, gdyż uważali, że zioło to dodaje męstwa. Grecy olejku z tymiankiem używali do masażu i ...
SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady
Suszenie grzybów, owoców czy warzyw to idealny sposób na konserwowanie żywności bez utraty smaku czy zapachu. Suszenie polega na odparowaniu z nich nawet do 75% wody! Tak wysuszone produkty mogą zostać wykorzystane, kiedy jest ich deficyt- np. w zimie. ...
Jak zrobić idealne ciasto kruche? Nasze rady
Jest łatwe do przygotowania i można je zrobić na zapas z trzykrotnej ilości składników. Zawinięte w folie poleży w zamrażarce kilka tygodni. Oto prosty przepis na kruche ciasto. Składniki na słone: 20 dag mąki, 12 dag masła, sól, 1 ...
Jak dostosować temperaturę parzenia do herbaty? 3 rady
Zaopatrz się w herbatę liściastą lub ciętą i zaparz ją według naszych rad. Jeśli chcemy wydobyć z czarnej herbaty pełnię smaku, powinniśmy zalewać ją wodą doprowadzoną do tzw. białego wrzenia. Jest to moment, w którym gotująca się woda ...