Na letnie upalne dni cukinia nadaje się znakomicie. Jest bardzo lekka, a jej 100 g zawiera jedynie (!) 16 kalorii. Ma także świetny smak i można z niej wymyślić tysiące przepisów, dlatego szykujcie się, że z pewnością jeszcze coś na ten temat u nas znajdziecie. Na początek coś bardzo dietetycznego: medaliony z cukinii z sosem pieczarkowym.
Do przygotowania przepisu będą nam potrzebne:
- kilka małych cukinii
- 500 g pieczarek
- duża cebula
- jogurt naturalny
- trochę masła do smażenia
Przepis jest banalnie prosty, co jest jego kolejną zaletą. Do sporządzenia sosu potrzebujemy cebuli, pieczarek i jogurtu. Cebulę kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do garnka, w którym rozpuściliśmy uprzednio masło. Smażymy aż się zeszkli, następnie dodajemy poszatkowane pieczarki (nie za drobno, gdyż zmniejszą one swoją objętość podczas duszenia). Podsmażamy wszystko, następnie można zalać sos odrobiną wody, choć niekoniecznie, gdyż wydobędzie się ona z pieczarek.
Gdy pieczarki się podduszą, dodajemy jogurt, intensywnie mieszając, by się nie zważył.
Następnie doprawiamy wedle uznania.
Kroimy cukinię w medaliony (ilość zależy od tego ile mamy zamiar zjeść) i gotujemy na parze lub podsmażamy.
Cukinię polewamy sosem i… gotowe. Prawda, że proste?