Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Spróbujecie naszego przepisu?
składniki:
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
-
3 kromki ciabatty bagietki
-
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-
2 ząbki czosnku
- 1/2 sporej piersi kurczaka
- ok 30g parmezanu
- listki trybuli ogrodowej lub natki pietruszki
dressing sardelowy:
- 2 nieduże ząbki czosnku starte na tarce
- 1-2 fileciki anchois drobniutko posiekane
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 żółtko
- świeżo mielony pieprz
- ok 50ml oleju z pestek winogron
- ok 30ml oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Sprawdź nasz przepis!
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















