Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni. Spróbujecie naszego przepisu?
składniki:
- 2 małe główki sałaty rzymskiej
-
3 kromki ciabatty bagietki
-
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
-
2 ząbki czosnku
- 1/2 sporej piersi kurczaka
- ok 30g parmezanu
- listki trybuli ogrodowej lub natki pietruszki
dressing sardelowy:
- 2 nieduże ząbki czosnku starte na tarce
- 1-2 fileciki anchois drobniutko posiekane
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 żółtko
- świeżo mielony pieprz
- ok 50ml oleju z pestek winogron
- ok 30ml oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Sprawdź nasz przepis!