Soczyste pieczarki faszerowane samymi pysznościami - kozim serem i pomidorkami.
składniki:
- kilka pieczarek
- 1 łyżka oleju
- cebula
- 1 łyżka masła
- 100 g sera koziego
- 100 g orzechów pini
- 100 ml śmietany 18%
- pomidory koktajlowe
- sól
- pieprz
- bazylia
przyrządzanie:
Pieczarki obieramy i odcinamy nóżki (zostawiamy do farszu). Kapelusze lekko solimy i posypujemy pieprzem.
Pieczarki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut. Podpieczone pieczarki odwracamy żeby nadmiar wody wypłynął.
Nóżki pieczarek i cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W misce rozgniatamy ser, dodajemy orzechy, śmietanę i podsmażone nóżki pieczarek. Dobrze mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze grzybów. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy bazylią.