Czy wiecie, jaki był najmodniejszy brunch zeszłego roku? SHAKSHUKA, czyli jajka smażone w towarzystwie papryki, cebuli i passaty pomidorowej. Oto najlepszy przepis na to danie. Koniecznie wypróbujcie.
składniki:
- 1-2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 średniej wielkości papryki czerwonej
- 2 duże ząbki czosnku drobno posiekane
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 świeże pomidory - opcjonalnie
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- chilli
przyrządzanie:
Czerwoną paprykę umyć, pokroić w paski lub kostkę
Na patelni rozgrzać olej dodać kminek, czosnek, pokrojoną paprykę smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut na średnim ogniu
Następnie dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki oraz świeże pomidory pokrojone w kostkę (opcjonalnie), całość dusić przez 4 minuty mieszając od czasu do czasu, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli
W sosie zrobić dwa dołki w które należy wbić jajka, smażyć na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię można przykryć pokrywką co przyspieszy proces
Zdjąć z ognia, podawać z siekaną zieleniną i kremowym serkiem typu labneh lub twarożkiem wiejskim oraz świeżym pieczywem
Smacznego!