Co dodać do sałatki, by była ona sycąca i zapewniała energię na dłużej? Co powiecie na falafla, czyli kotleciki z cieciorki? Dla nas ten przepis to strzał w dziesiątkę.
składniki:
200g ciecierzycy
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka sody
- olej do smażenia
-2 łyżeczki zmielonej kolendry i kuminu
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka siedmiu przypraw libańskich
- sól i pieprz
przyrządzanie:
Ciecirzycę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
W/w składnki miksujemy na gładką masę, ja używam blendera.
Dodajemy sodę i odstawiamy na 1 godzinę.
Do garnka wlewamy olej (ja smażyłam na patelni), formujemy falafel i smażymy na złoty kolor.
Ja swoje falafele obtoczyłam dodatkowo ziarnami sezamu, smażyłam na małej ilości tłuszczu po 1 minucie z każdej strony.
Falafel podałam na ulubionej mieszance sałat, obsypałam świeżą miętą, kolendrą i dużą ilością wypustek z granatu.
.