O tym, że kasza jaglana jest smaczna i zdrowa nie trzeba nikogo przekonywać. Można przyrządzić z niej prawie wszystko: od przekąsek po desery. Dziś przedstawiamy przepis na placki jaglane z wędzonym łososiem. Idealnie zdrowy obiad.

składniki:
- na placki:
- - 2 jajka
- - 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- - pół szklanki mąki
- - ½ łyżeczki sody
- - łyżeczka proszku do pieczenia
- - sól, pieprz
- - 50g wędzonego łososia
- na pastę twarogową:
- - 50g chudego twarogu
- - 25g jogurtu naturalnego
- - sok z ćwiartki cytryny
przyrządzanie:
1. Mieszamy składniki na placki w mikserze kuchennym lub za pomocą blendera. Dodajemy także drobno posiekanego łososia.
2. Z powstałego ciasta formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Przygotowujemy pastę jogurtowo- twarogową. Twaróg rozgniatamy i dokładnie mieszamy z jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny aż do uzyskania gładkiej pasty.
4. Możemy podawać w formie piramidek. Placuszki przekładamy pastą twarogową. Wierzch ozdabiamy warzywami lub łososiem.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













