O zaletach jedzenia warzyw nie będziemy przypominać! Jest ich wiele! Jednak, które powinniśmy wybierać najczęściej, aby cieszyć się zdrowiem i witalnością? Oto 10 najzdrowszych na świecie! WARZYWA Z RODZINY KAPUSTOWATYCH CZYTAJ DALEJ <<<<<<<<<<
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
PRODUKTY SPOŻYWCZE o długiej dacie ważności
Poniższe produkty możesz kupować na zapas! Ich data ważności jest bardzo długa, a dla niektórych konsumentów nie istnieje. Uważają bowiem, że poniższe produkty nie mają żadnej daty i można je przechowywać latami! 1.RYŻ kolejny produkt >>>
WRZESIEŃ/ PAŹDZIERNIK- sezonowe owoce i warzywa!
Najzdrowiej jest, gdy odżywiamy się sezonowo. Pomidor w zimowe miesiące nie jest tak wartościowy, jak ten który dojrzewa teraz. Prezentujemy sezonowe warzywa i owoce! Na zdrowie! 1.POMIDORY kolejny produkt na następnej stronie >>>
Jak profesjonalnie PASTERYZOWAĆ przetwory?
Czym jest pasteryzacja i jak wykonać ją profesjonalnie? Nasze rady. Pasteryzacja to inaczej obróbka w wysokiej temperaturze, pozwala na zachowanie wielu składników odżywczych np. witaminy C, dlatego, że owoce lub warzywa ogrzewa się dosyć krótko, a przetwarzane ...
BLANSZOWANIE warzyw, owoców- co oznacza ten proces?
W książkach kucharskich często można spotkać termin – blanszowanie. Co to dokładnie oznacza? Podpowiadamy! Blanszowanie spełnia rolę gotowania w przypadku owoców i delikatnych warzyw, takich jak liście szpinaku, dyni, młodych kabaczków, cukinii. Polega na zanurzeniu ich na chwilę ...
Ser Camembert – 3 ciekawostki
We Francji mówi się, że jest tam tyle serów, ile dni w roku. Oto 3 ciekawostki o jednym z najsłynniejszych na świecie czyli Camembercie. Ponoć w XVIII wieku pewien zakonnik, uciekając przed rewolucją, schronił się w wiosce Camembert. ...
Kiedy zbierać kwiaty lipy?
Kiedy zbierać kwiatostany lipy, aby cieszyć się smaczną herbatką w jesienne dni? Nasze wskazówki. Kwiatostan lipy najlepiej zbierać w czasie suszy, gdyż wilgoć znacznie zmniejsza jej właściwości. Obcina się tylko kwitnące wierzchołki. Po ususzeniu kwiaty powinny mieć naturalny ...
Białe winogrona- ciekawostki, zalety spożywania
Winogrona kryją w sobie cudowne właściwości zdrowotne. Ciemne są bogate w żelazo, a jasne w witaminę C. Oto kilka ciekawostek i zalet spożywania winogron. 1. ICH ZALETY WYKORZYSTANO JUŻ 5 tys. lat p.n.e. O dobroczynnych właściwościach winogron przekonali ...
10 produktów spożywczych, które uważasz za ZDROWE, a naprawdę to sama chemia!
Dzisiaj wszystko jest ,,zdrowe” ,,ekologiczne” ,,nieprzetworzone”. Trudno się odnaleźć w tym gąszczu produktów i informacji. Oto 10 produktów spożywczych, które uważamy za zdrowe, tak naprawdę są naszpikowane chemią i cukrem. Uważaj! Czytaj składy! Do niedawna każdy produkt z ...
Czy batony energetyczne są zdrowe?
Niektóre batony energetyczne mają tyle samo kalorii, niezdrowych tłuszczów nasyconych co słodkie batoniki np. Snikers. Czy batony, które składają się z musli, witamin i minerałów są warte zakupu i mają dobry wpływ na nasze zdrowie? Oto odpowiedź. Zjedzenie ...