Nic tak nie poprawia smaku potraw jak dodatek świeżych ziół. Na przykład estragonu. W Polsce mało znany i niedoceniany. Oto kilka ciekawostek i zastosowań tej przyprawy. Z uwagi na swój pikantny smak i ostry zapach był nazywany smoczym zielem. Jest ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
TYMIANEK- ciekawostki, zastosowanie
Kilka ciekawostek na temat tymianku. Czy wiedzieliście, że napar z tymianku jest naturalnym lekarstwem na ból gardła? Rzymscy żołnierze kąpali się w wodzie z tymiankiem, gdyż uważali, że zioło to dodaje męstwa. Grecy olejku z tymiankiem używali do masażu i ...
SUSZENIE grzybów, owoców, warzyw- zasady
Suszenie grzybów, owoców czy warzyw to idealny sposób na konserwowanie żywności bez utraty smaku czy zapachu. Suszenie polega na odparowaniu z nich nawet do 75% wody! Tak wysuszone produkty mogą zostać wykorzystane, kiedy jest ich deficyt- np. w zimie. ...
Jak zrobić idealne ciasto kruche? Nasze rady
Jest łatwe do przygotowania i można je zrobić na zapas z trzykrotnej ilości składników. Zawinięte w folie poleży w zamrażarce kilka tygodni. Oto prosty przepis na kruche ciasto. Składniki na słone: 20 dag mąki, 12 dag masła, sól, 1 ...
Jak dostosować temperaturę parzenia do herbaty? 3 rady
Zaopatrz się w herbatę liściastą lub ciętą i zaparz ją według naszych rad. Jeśli chcemy wydobyć z czarnej herbaty pełnię smaku, powinniśmy zalewać ją wodą doprowadzoną do tzw. białego wrzenia. Jest to moment, w którym gotująca się woda ...
KISZENIE warzyw i owoców- ciekawostki, zasady
Schyłek lata to czas wysypu owoców i warzyw. Dobrze ten okres wykorzystać na przygotowywanie przetworów na zimę. Dzisiaj ciekawostki na temat kiszenia. Do kiszenia najlepiej nadają się: kapusta, ogórki, buraki, kalafiory, marchew, rzodkiew i cebula. Z ...
Oto 5 produktów, które lepiej jeść na surowo
Wyjdzie ci to na zdrowie! Żyjemy w przekonaniu, że wszystkie produkty powinny zostać poddane obróbce termicznej. Niekoniecznie! Oto 5 smakołyków kulinarnych, które warto wcinać na surowo! Wtedy ich wartość odżywcza rośnie podwójnie. BROKUŁY KOLEJNY PRODUKT>>>>>>>
Czym jest benzoesan sodu?
Tajemniczy składnik benzoesan sodu znajduje się w wielu produktach spożywczych, które używamy każdego dnia. Jednak należy dodać, że jest dostępny w kosmetykach, lekach, a nawet pirotechnice. Zobacz czym jest i jaki ma wpływ na nasz organizm! Czym ...
BEZA PAVLOVA- jak udekorować ciasto? 10 inspiracji
To ciasto nie ma sobie równych! Kruche z wierzchu, mięciutkie w środku. Do bezy Pavlovej trzeba mieć cierpliwość, ale trud wykonania popłaca- smakuje obłędnie! Jak udekorować ten smakołyk? Oto kilka słodkich inspiracji! KOLEJNA INSPIRACJA >>>>>>
OLEJ LNIANY- ciekawostki, zalety użytkowania
Czy warto inwestować w olej lniany? Jakie ma właściwości? Oto kilka ciekawostek i nasza opinia na temat oleju lnianego. GŁÓWNA ZALETA OLEJU LNIANEGO Największą zaletą jest spora zawartość, bo około 50% tłuszczu, przede wszystkim omega-3 i omega-6. Są to ...















