Sałatka z krewetkami to ekspresowy posiłek dla niespodziewanych gości. Wypróbuj nasz przepis!
składniki:
- kilka krewetek tiger
- rukola
- awokado
- mięta do ozdoby
- opcjonalnie możesz użyć dodatkowych składników (pomidory, ser, szynka itp).
SOS
- sok z połowy pomarańczy
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- łyżka przyprawy chili
- łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Krewetki umyć i w razie potrzeby obrać.
- Połączyć składniki na sos i polać nim krewetki.
- Odstawić na około 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć krewetki.
- Rukolę umyć, osuszyć, dodać pokrojone w kostkę awokado i cebulkę.
- Podawać z ostudzonymi krewetkami.
ZOBACZ: Zupa krem z kurek