Jaja przepiórcze doskonale nadają się do spożywania na miękko, twardo, albo jaka baza do wielu past czy sosów. Jak profesjonalnie ugotować takie jajka? Jeśli chcesz przygotować jajka przepiórcze na twardo, należy je gotować przez 5 minut od ...
Kulinarne ciekawostki, to dział w którym znajdziesz ciekawe publikacje na temat gotowania i kuchni. Wywiady z kucharzami, porady kulinarne i wiele innych
Z jakiej mąki wyjdą najlepsze PLACKI ZIEMNIACZANE?
Placki ziemniaczane to przysmak naszego kraju! Jednak prosta receptura może okazać się totalną klapą, jeśli użyjemy nieodpowiedniej mąki. Z jakiej zatem wyjdą najlepsze placki? Nasze rady! Mąka pszenna – najlepsza jest ta typu 400-500. Gluten pięknie skleja strukturę ...
Jak zabarwić MAKARON naturalnymi metodami?
Jak zmienić kolor makaronu na czerwony czy zielony i nie nafaszerować się przy tym chemią? Oto 4 sposoby na naturalną zmianę koloru ryżu lub makaronu. Kolor żółty = dodaj kurkumę lub żółte curry CZYTAJ DALEJ >>>>>>>>>
Czy cielęcina jest zdrowa?
Cielęcina potrafi kosztować krocie za kilogram. Czy warto przepłacać? Czy faktycznie jest tak zdrowa, jak o niej mówią dietetycy? Tak! Oto kilka zalet mięsa cielęcego. Mięso cielęce jest niskokaloryczne i chude. To idealne źródło białka, które łatwo się ...
Jaki rodzaj mięsa jest najlepszy do pieczenia?
Na bożonarodzeniowym stole nie powinno zabraknąć mięska. Najlepsze jest pieczone. Zachowuje swój naturalny smak, wartości odżywcze, soki i pasuje do wielu przypraw. Jaki zatem rodzaj mięsa wybierać do pieczenia? Nasze rady! DRÓB: udka, tuszka, skrzydełka WIEPRZOWINA: schab ...
Jak powinna wyglądać dobra gatunkowa wędlina? Nasze podpowiedzi
Zadbajmy o to, aby na naszych stołach nigdy nie zabrakło najlepszej jakości wyrobów wędliniarskich. Przestańmy kupować chemie! Jak odróżnić dobrą gatunkowo szynkę od taniej podróbki? Nasze rady! WYSOKOGATUNKOWA WĘDLINA NIE POWINNA: błyszczeć, mieć jednolitej struktury, być idealnie ...
Co zrobić, żeby karp stracił swój mulisty smak i zapach?
Karp zawitał na wigilijne stoły dopiero w latach 40 XX wieku. Jego hodowla okazała się prosta i tania. Od tej pory podajemy go średnio raz do roku. Co zrobić, aby stracił swój mulisty zapach i smak? Oto sprawdzona rada babuni! ...
Jak wykorzystać wodę po ugotowanym ryżu? 3 wskazówki
Zasada jest jedna: nie wylewaj wody po ugotowanym ryżu! Stanowi źródło wielu mikroelementów i jest drogocenna dla zdrowia. Oto 3 pomysły na jej zastosowanie! Jeśli borykasz się z bólem brzucha, biegunką, niestrawnością, a nawet wymiotami pij 3 szklanki ...
JAGNIĘCINA- 10 inspiracji na dania z jagnięciny
Mięso jagnięce jest soczyste i bardzo zdrowe. Doceniane na całym świece za posiadanie wartości odżywczych, oraz za walory smakowe. Wyróżnia się spośród innych mięs. Podajemy 10 inspiracji na podanie JAGNIĘCINY. NASTĘPNA INSPIRACJA >>>>>>>>>>>>
Jaki imbir jest zdrowszy? Świeży, czy suszony?
Ta egzotyczna przyprawa, ceniona za korzenny smak ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Jednak jaki imbir jest świeży, czy suszony? Do gotowania wybieraj świeży, a dopiero w drugiej kolejności suszony imbir. Staraj się zrezygnować ze sproszkowanego, ponieważ bardzo szybko traci smak. ...